Brooks Dental Studio

Eggleston Farkas Architects
Firm Contact: 
Allan Farkas
Email: 
office@eggfarkarch.com
Phone: 
206.283.0250

SITE
A roughly 24’ wide x 116’ deep x 14’ high ground-floor space in a refurbished 1919 garage. The raw space featured a heavy timber ceiling and a plastered concrete wall. Natural light entered from the narrow street frontage. The street-front location was desirable in attracting patients to the newly established practice.

PROGRAM
Because her new practice is located in a revitalized pedestrian urban setting, the client wanted to create a relaxed atmosphere unlike a traditional dental office. The plan had to accommodate two operatories in the first phase, with up to five as the practice grows. In the interim, the additional spaces are to be used as art exhibition lounges.

SOLUTION
The plan is arranged in three zones: public waiting and reception in front, treatment in the middle, and staff and utilities in the back. The use of partial height walls and translucent panels between the front and back office enhances the patient perception of a single cohesive space and allows some daylight to penetrate into the treatment space. The finance desk forms the transition space for the patient experience and is arranged to allow a single staff person to monitor the reception and finance areas while providing patient privacy. Within the treatment area, the existing ceiling height was too high for patients’ psychological comfort when fully reclined, and it did not allow for the required lighting, acoustical, mechanical, and audio/video systems. An open steel frame was installed above the operatories, reducing the apparent ceiling height and supporting the required systems.

Uploads
Images: 

Good design makes a difference

American Institute of Architects

A Chapter of the American Institute of Architects